Plantele aromatice au calitatea de a transforma orice preparat. Acestea completeaza gustul si savoarea, punand in evidenta ingredientele folosite. Utilizarea lor in bucatarie necesita cateva cunostinte privind asocierile cele mai potrivite, pentru cei pasionati acesta ramanand un domeniu vast de explorare si de experimentare. Cu ajutorul plantelor aromatice, poti face dintr-un preparat aparent simplu, unul spectaculos. Acestea ofera exact nota de prospetime de care ai nevoie inainte de servirea mancarii sau acea profunzime a gustului dobandita in timpul unui proces minutios de gatire.
BUSUIOCUL
Este una dintre cele mai utilizate si mai importante plante aromatice din bucatarie. Busuiocul este folosit in foarte multe retete, bucurandu-se de o versatilitate foarte mare. Acesta este chiar un ingredient de referinta in preparate de notoritate din bucataria italiana, cum este salata Caprese sau sosul pesto. Busuiocul functioneaza excelent in preparatele gatite, dar si in feluri de mancare crude. Adauga frunze de busuioc in sandvisuri, in salate, in sosuri si supe.
Foloseste-l la prepararea sosurilor si salatelor pe baza de rosii. Busuiocul poate fi combinat si cu dovlecei, vinete, ardei grasi, carne de vita si de pui, fructe de mare, usturoi, otet balsamic, dar si cu tofu, capsuni si lamai. Nu uita sa il adaugi peste paste, bruschete si chiar in deserturi pentru un plus de aroma. Un exemplu in acest sens este tarta cu lamaie si busuioc. Delicios!
PATRUNJELUL
Este una dintre cele mai utilizate plante aromatice din bucataria romaneasca. Gustul supelor, ciorbelor si tocanitelor pe care le cunoastem din copilarie, nu ar mai fi acelasi fara patrunjel. Patrunjelul este foarte versatil si ofertant, acesta putand fi adaugat in majoritatea retetelor atat pe baza de carne, cat si pe baza de peste si legume.
Aroma sa este una usoara, ce are calitatea de a pune in evidenta preparatul ca intreg. Adauga patrunjel proaspat peste friptura la gratar, peste, pui si legume, ciuperci, cartofi, rosii, castraveti, dovlecei. Bucura-te pe deplin de aroma sa pregatind o salata taboulleh. Il poti utiliza chiar si la prepararea untului aromatizat impreuna cu cativa catei de usturoi.
ROZMARIN
Rozmarinul are o aroma puternica, cu note de lamaie si pin. Acesta este folosit de obicei pentru preparatele care necesita un timp mai lung de gatire. Este ideal pentru friptura si cartofi, pentru a aromatiza diferite tipuri de paine, cum este foccacia sau in tocanite care se gatesc la foc mic.
Poate fi folosit atat proaspat, cat si uscat. Rozmarinul este o companie perfecta pentru carnea de miel. Il poti utiliza si pentru legume, in special pentru cele gatite la cuptor si pentru preparatele pe baza de carne de porc sau de peste. Deoarece are o aroma foarte puternica, foloseste-l in cantitati moderate.
CIMBRU
Cimbrul este o planta aromatica ce poate fi folosita in foarte multe combinatii. Este o alegere foarte buna pentru preparatele pe baza de fasole, ciuperci si branza. Deoarece are o aroma intensa, este recomandat sa il folosesti in mod cumpatat. Adauga-l in tocanite cu carne de porc si pui. Il poti folosi si in supele crema de legume sau de ciuperci. Fripturile si legumele la cuptor vor capata un gust si o aroma minunate datorita cimbrului. Este ideal pentru preparatele care contin branza, asa ca il poti adauga cu incredere in diferite mancaruri gratinate la cuptor.
MENTA
Aroma proaspata a mentei este ideala pentru deserturi si fructe. Adauga menta in salatele de fructe sau peste ananas impreuna cu putin zahar brun. In ceea ce priveste dulciurile, foloseste-o pentru cele a caror reteta include ciocolata neagra si pentru inghetata. Menta poate fi combinata si cu carnea de miel, adaugata in salate de legume, in supa crema si piureul de mazare si in preparate pe baza de morcov. Aceasta da prospetime si bauturilor precum: limonada, mojito si gin.