Ponturi utile pentru ingrijirea plantelor aromatice

1. Nu le pune pe toate in acelasi ghiveci

Toate plantele sunt diferite, astfel ca si modul lor de dezvoltare este diferit. Pentru ca acestea sa se dezvolte corespunzator, este recomandat sa le plantezi in ghivece distincte. De exemplu, busuiocul si patrunjelul nu ar trebui cultivate alaturi de cimbru, rozmarin sau frunze de dafin. Motivele sunt diverse; de la tipul de sol pe care il prefera fiecare planta, temperatura ideala de crestere, pana la frecventa udarii sau necesarul de lumina.

Astfel, de pilda, desi multe plante aromatice prefera soarele, retine ca exista si exceptii. De exemplu, patrunjelul prefera umbra partiala si un sol bogat. In tot acest timp, lamaita, arpagicul si stevia prefera solurile reci, cu multa umiditate.

 

2. Nu folosi acelasi tip de ingrasamant

Plantele aromatice din ghiveci au nevoie de substante nutritive pentru a se dezvolta corespunzator, insa este important ca ingrasamantul ales sa fie in conformitate cu nevoile lor. Prin urmare, este important de stiut ca cimbrul nu are nevoie de foarte mult ingrasamant. In plus, plantele aromatice care sunt folosite pentru frunze si nu pentru flori au nevoie de un ingrasamant cu o cantitate redusa de fosfor.

Plantele puternic aromate au nevoie de cat mai mult potasiu. Astfel, in sezonul de crestere, este indicat sa le oferi ingrasamant bogat in azot, fosfor si potasiu.

Cand plantezi ierburi aromatice, citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj, pentru a afla frecventa folosirii ingrasamantului. Aceasta difera de la o planta la planta. Citind instructiunile de pe ambalaj vei afla si care este perioada de plantare, tipul de sol potrivit si frecventa ed udare a plantei.

 

3. Intretine plantele in mod corespunzator

Pentru o ingrijire corespunzatoare a plantelor este indicat ca, la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, sa le tai tulpinile uscate, sa le schimbi pamantul si, in cazul in care au crescut prea mult, sa inlocuiesti ghiveciul cu unul mai mare. De asemenea, frunzele uscate ar trebui rupte, pentru a nu le afecta si pe cele sanatoase.

  Lasă un răspuns

  1
  Te putem ajuta?
  OnLeaf
  Salut,
  Ai nevoie de ajutor?